Oto krótka podpowiedź na temat składników odżywczych niezbędnych do zdrowego rozwoju dziecka i Twojego dobrego samopoczucia ;)
Kluczowe
podczas ciąży jest właściwe zestawienie składników odżywczych
:
Białko,
tłuszcze , węglowodany, składniki mineralne, płyny
Dostarczone
w odpowiedniej ilości i wyważonych proporcjach nie dopuszczą do
stanu niedoboru, który może mieć szkodliwy wpływ na rozwój
dziecka .
BIAŁKO
To
najważniejszy składnik budulcowy ludzkiego ciała. Dzienna
niezbędna ilość białka wynosi ok 45g, a w ciąży ilość ta
wzrasta do 80g.
Ok 40g
powinna być pochodzenia
zwierzęcego
: mięso, ryby, jaja, mleko, przetwory mleczne
Druga
połowa pochodzić powinna z
produktów roślinnych
z dużą zawartością protein :
soczewica,
groch, fasola, soja, ryż, kukurydza, płatki owsiane, chleb
gruboziarnisty, ziemniaki, orzechy
TŁUSZCZE
Dostarczają
przede wszystkim energii. Zapotrzebowanie na tłuszcze przed i w
czasie ciąży jest takie samo, wynosi : 25- 30% całej dostarczonej
energii. ( jest to ok 80g)
Co
zatem jeść, aby dostarczyć organizmowi tłuszczy, ale nie zdobyć
tym samym za dużo tkanki tłuszczowej?
Chude
mięso ( pieczony kurczak, wołowina, cielęcina), ryby ( dorsz,
łosoś, pstrąg, kraby, flądra, sola), chude mleko, kefir,
maślanka, olej słonecznikowy, sojowy i lniany
WĘGLOWODANY
Do
grupy węglowodanów należą różne cukry, roślinne i zwierzęce
skrobie, celuloza.
Węglowodany
są głównym źródłem energii dla pracy mięśni. W ciąży
potrzebne jest ok 370g.
Gdy
jest ich zbyt wiele, w organizmie zostają przetworzone na tłuszcz
co powoduje niepotrzebny przyrost wagi !
Składniki
zawierające węglowodany : chleb z pełnego przemiału, chleb
chrupki, żytni, graham, ryż gruboziarnisty, owoce, warzywa.
SKŁADNIKI
MINERALNE
Są
one niezbędne w organizmie dla procesów przemiany materii.
Potrzebne są w niewielkich ilościach, dlatego zwykle wystarcza ich
zawartość z pożywieniu. W
ciąży
zwiększa
się zapotrzebowanie na wapń(twarde
sery, mleko, jogurt, twaróg, orzechy,brokuły, szpinak, pietruszka,
szczypiorek, por, ,
fosfor
( we wszystkich produktach spożywczych)
i żelazo (
mięso, buraki)
PŁYNY
Dzienna
ilość spożywanych płynów powinna wynosić ok 1,5l . Dla kobiety
w ciąży zalecane jest picie ok 0,5l mleka. Najważniejsze jest
jednak picie wody! Można pić herbaty z miodem ( owocowe, ziołowe)
Kawa jest niewskazana, ze względu na zawartość kofeiny.
Warto
przypilnować aby posiłki były pełne w wartościowe produkty.
Należy unikać pustych kalorii, chyba żadna z Was nie chce przybrać
zbędnych kilogramów? No właśnie, jeśli mowa o
wadze....prawidłowy i naturalny przyrost wagi kobiety w ciąży
oscyluje między 11 a 12kg.
Idealny
przyrost wagi wygląda następująco :
13- 15 tydzień
|
3x 250g = 750g
|
16-
18 tydzień
|
3x300g = 900g
|
19- 22 tydzień
|
4x350g =
1400g
|
23 i 24 tydzień
|
2x400g = 800g
|
25 i 26 tydzień
|
2x450g = 900g
|
27 – 38 tydzień
|
12x500g = 6000g
|
39 tydzień
|
250 g
|
Całościowy przyrost wagi
|
1100
g
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz